Valtakunnallinen hatkaopas

Onko nuori turvallisesti hatkassa? – Valtakunnallinen hatkaopas

Onko nuori turvallisesti hatkassa? – Valtakunnallinen hatkaopas on kehitetty nuorten hatkaamisen ehkäisemiseksi ja heidän hyvinvointinsa edistämiseksi. Opas tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla voidaan ennaltaehkäistä nuorten lähtemistä hatkaan, tukea heidän paluutaan ja edistää turvallista ja luottamuksellista vuorovaikutusta. Se on suunnattu erityisesti lastensuojelun ammattilaisten tueksi, mutta sen periaatteita voidaan soveltaa laajemmin eri konteksteissa, joissa nuorten osallisuus ja hyvinvointi ovat keskiössä.

Hatkaoppaassa hyödynnetty OIKEA OTE -menetelmä ei keskity vain nuoren käyttäytymisen ohjaamiseen, vaan se tarjoaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan, joka ottaa huomioon nuoren elämänhistorian, tunteet, tarpeet ja elinympäristön. Menetelmä pohjautuu ajatukseen siitä, että ymmärtämällä nuoren taustatekijöitä – kuten hänen elämänkokemuksiaan, emotionaalista kuormitustaan, vuorovaikutuksen haasteita ja mahdollisia stressitekijöitä – voidaan tarjota nuorelle oikea-aikaista ja tarpeidensa mukaista tukea, joka edistää hänen turvallisuuden ja hyvinvoinnin tunteen vahvistumista.

Oppaan tavoitteena on paitsi tarjota käytännön työkaluja yksittäisiin tilanteisiin, myös syventää ymmärrystä nuorten hatkaamisen taustalla vaikuttavista ilmiöistä ja tukea inhimillisen, turvallisen ja pitkäjänteisen työn rakentamista nuorten parissa.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa – OIKEA OTE -menetelmä

Oppaan ytimessä toimii OIKEA OTE –menetelmä joka, korostaa kohtaamisen, ymmärryksen ja jatkuvan vuorovaikutuksen merkitystä. Menetelmä ei keskity pelkästään käyttäytymisen ohjaamiseen, vaan auttaa tarkastelemaan nuoren kokemuksia, tarpeita ja tunteita taustalla vaikuttavien tekijöiden valossa.

OIKEA OTE kutsuu näkemään nuoren kokonaisuutena: hänen elämänhistoriansa, mahdolliset traumakokemuksensa, tunne-elämän kuormituksen, stressireaktiot, vuorovaikutuksen haasteet ja tarpeen tulla kohdatuksi hyväksyvästi. Lähestymistavan keskeisenä tavoitteena on rakentaa nuorelle kokemus siitä, että hän on turvassa, kuultu ja merkityksellinen – myös silloin, kun tilanne on haastava.

Lue lisää menetelmästä.

Käytännönläheiset työkalut ja rakenteet

Opas sisältää helposti sovellettavia työkaluja ja rakenteita, jotka tukevat OIKEA OTE -menetelmän hyödyntämistä arjessa. Mukana on valmiita työpohjia, keskustelun malleja ja esimerkkitilanteita, joita voi hyödyntää:

  • Ennaltaehkäisevästi: esimerkiksi nuoren arjen kartoittamiseen, tunteiden sanoittamiseen tai turvallisten aikuissuhteiden hahmottamiseen.

  • Hatkan aikana: viestintämalleja ja ohjeistuksia, joilla ylläpidetään yhteyttä nuoreen ilman painostusta tai uhkailua.

  • Hatkan jälkeen: palautumista tukevia kohtaamismalleja, jotka rakentavat luottamusta ja ehkäisevät uusiutumista.

Opas haastaa siirtymään reagoinnista reflektioon: kontrollin ja seuraamusten sijaan se kutsuu pysähtymään, kuulemaan ja luomaan tilaa aidolle kohtaamiselle.

Julkaisuaikataulu

Hatkaopas julkaistaan vuoden 2025 aikana.